Pozycja archiwalna
Niedziela, 21 lipca, 09:50
Polacy piją rocznie prawie 20 litrów kefiru i maślanki, produktów mlecznych powszechnie uważanych za zdrowe. Tymczasem wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Handlową wskazują, że co ósmy towar z tej grupy zawiera błędny wykaz składników na opakowaniu. Co trzecia maślanka owocowa wcale nie zawiera owoców, natomiast jest bogata w zagęstniki i inne sztuczne dodatki. Ponadto dodatek mleka w proszku, typowy dla tych produktów, może być przyczyną wielu chorób. Katarzyna Bosacka wyjaśnia widzom m.in., co oznacza wypukły lub wklęsły kształt wieczka na opakowaniu kefiry lub maślanki. Doradza też, w jaki sposób wybrać dobry, prozdrowotny produkt mleczny. Widzowie części "Wiem, co kupuję" dowiedzą się, jak wybrać idealne dźinsy, które będzie można nosić przez lata i zgrabnie w nich wyglądać.
Sezon 2 :
w poprzednich odcinkach
Statystyczny Polak wraz z pożywieniem pochłania także blisko dwa kilogramy chemicznych dodatków. Ponad połowa z konsumentów nie ma pojęcia, jakie...
Stały element wielkanocnego żurku, koniecznie w towarzystwie chrzanu - biała kiełbasa. Polak zjada rocznie 19 kg kiełbasy, w tym 2 kg białej, głównie...
W kolejnym odcinku "Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka zajmie się ulubionym przysmakiem wszystkich łasuchów - czekoladą. Kontrole przeprowadzone przez...
Soja. Polak zjada rocznie około kilograma tej rośliny, ale te statystyki nie uwzględniają całej masy produktów, do których soja dodawana jest jako...
Rosół - gorący, aromatyczny, w wypadku przeziębienia szybko stawia na nogi. Przeciętnie Polak zjada aż 288 talerzy zupy rocznie, najczęściej rosołu....