Kiedyś na przyjęciu serwowało się wędliny, jajka z majonezem i sałatkę jarzynową. Obecnie w modzie są jednak całkiem inne, nowoczesne dania, a w sklepach można znaleźć mnóstwo gotowców stworzonych z myślą o imprezach: koreczki rybne, przekąski serowe, salsy i dipy. Badania Inspekcji Jakości Handlowej wykazały, że 1/3 z tych produktów jest źle oznakowana. Oznacza to nieprecyzyjne informacje na etykietach: błędy w składzie lub nic niemówiące nazwy. W segmencie "Wiem, co kupuję" będzie mowa o garnkach. Najpopularniejsze są naczynia aluminiowe, jednak zdaniem ekspertów cząsteczki metalu przedostają się do przyrządzanych potraw, a następnie do ludzkiego organizmu. To prowadzi do uszkodzenia układu nerwowego i choroby Alzheimera. Kasia Bosacka podpowie, które garnki mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Zdradzi również, co jest lepszą inwestycją: żeliwne naczynie, szybkowar czy parowar; oraz jaka powłoka daje gwarancję najlepszej jakości: teflonowa, ceramiczna czy tytanowa. Nie obędzie się też bez testu: twórcy programu sprawdzą, w którym garnku najszybciej ugotują się ziemniaki oraz w którym uda się przyrządzić najsmaczniejsze danie.
Sezon 5 :
w poprzednich odcinkach
Tym razem Kasia Bosacka przekona się, co można znaleźć w gotowych sałatkach ze sklepu oraz w surówkach z restauracyjnego menu. Odkryje również, z...
Katarzyna Bosacka bierze pod lupę sosy ze słoika, puszki i torebki. Przekona się, czy jeden z ich składników, tłuszcz palmowy, naprawdę jest taki...
Co trzeci Polak, co najmniej raz w tygodniu, żywi się jedzeniem z proszku. Często opakowania wabią smakowitymi hasłami, zaś w środku znajduje się...
Katarzyna Bosacka sprawdzi, jak na kaloryczne przekąski nagabują producenci żywności. Wyjaśni, dlaczego ludzie nie mogą się powstrzymać przed...
Producenci żywności wmawiają, że preparaty multiwitaminowe to najlepsze lekarstwa na przesilenie wiosenne. Katarzyna Bosacka zdradza, ile tak...