1. Przejdďż˝ do menu
  2. Przejd� do tre�ci
  3. Przejdďż˝ do strony Kontakt
  4. Przejdďż˝ do stopki
   
 
Aby stworzyć listę ulubionych kanałów, dodawać programy do sekcji "Nie przegap" oraz korzystać z wielu użytecznych funkcji serwisu, zaloguj się.
Zaloguj się
E-mail:
 
Hasło:
 
Nie pamiętam hasła >>





Zobacz regulamin
Nie masz konta? Zarejestruj się
Dlaczego warto?
  • tworzysz listę ulubionych kanałów
  • wybierasz tylko ulubione kategorie tematyczne
  • przypomnimy Ci o wybranych programach
 
 

Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga, odc. 8

Pozycja archiwalna
Czwartek, 22 sierpnia, 14:30
Gatunek:
Magazyn kulinaria
Reżyser:
Jerzy Grabowski
Produkcja:
Polska, 2021
Kat. wiekowa:
Ocena (0 głosów ):
Poleć znajomym:
Potrawy kuchni ubogiej tzw. potrawy głodowe są znacznie gorzej udokumentowanym rozdziałem w historii niż kuchnia mieszczańska. Dania chłopskie wyróżniające się swoją prostotą są oparte m.in. na ziemniakach, cebuli, słoninie, twarogu czy ziołach. Nie zagrzewały miejsca na pańskich stołach. Jedną z takich potraw jest prażucha, która stała się regionalnym daniem kuchni lubelskiej. W latach 30. ubiegłego wieku ukazały się "Pamiętniki chłopskie" zawierające m.in. informacje o tym, co się wtedy jadało. Łukasz Modelski przygotuje parzybrodę, na którą recepturę można znaleźć właśnie we wspomnianym materiale.

Stopka

Centrum Obsługi Klienta

z telefonu stacjonarnego: 801 08 08 08

(opłata zgodna z taryfą operatora)

z telefonu komórkowego: 699 00 2222

(opłata zgodna z taryfą operatora)

222 127 222
Centralny Punkt Obsługi Klienta:
Cyfrowy Polsat SA
ul. Łubinowa 4a, 03-878 Warszawa

Czynny od pn. do pt. w godz. 8:30-16:30

Jesteś zainteresowany naszą ofertą?

© 2007-2024 Cyfrowy Polsat SA
Cyfrowy Polsat S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Łubinowa 4a, 03-878 Warszawa, Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIV Wydział Gospodarczy
Krajowego Rejestru Sądowego, KRS 0000010078 NIP 796-18-10-732 REGON 670925160, kapitał zakładowy 25.581.840,64 zł w pełni wpłacony
Profil na portalu Facebook Nowe okno