Helios był prezentem Piotra dla żony. Dorota pragnęła otworzyć własny lokal, zwłaszcza że już wcześniej pracowała w gastronomii. Kiedy więc szukając domu dla rodziny, trafili na budynek, w którym mieściło się mieszkanie oraz restauracja, Piotr postanowił spełnić marzenie żony. Dorota zaczęła prowadzić ten biznes takim, jak go zastała, nie wprowadziła żadnych zmian. Zachowała nawet personel i poprzednie menu. Znalazły się w nim dania kuchni polskiej, a także pizza. Niestety, zapał właścicielki szybko zgasł, gdy doszło do konfrontacji z rzeczywistością. Goście tu nie zaglądają, niektórzy przychodzą wieczorem na piwo. Helios przynosi więc straty. Gdyby nie inne dochody Piotra, nie zdołaliby pokryć kosztów utrzymania restauracji. Obecnie Dorota zjawia się w lokalu tylko na dwie godziny w ciągu dnia. Nie zagląda nawet do kuchni, polega całkowicie na kucharce, którą zatrudniła. Zmęczony kłopotami finansowymi i biernością żoną mężczyzna postanowił poprosić o pomoc Magdę Gessler.
Sezon 17 :
w poprzednich odcinkach
Restaurację Kwadratowy Talerz we Wrocławiu prowadzą Szymon i Jarek. Przejęli lokal po poprzedniej właścicielce trochę przypadkowo. Szymon otrzymał...
Kasia i Adam są kucharzami z zamiłowania. Spotkali się, mając za sobą nieudane małżeństwa, i postanowili zacząć od nowa. Spełnieniem ich marzeń była...
Czerwony Kapturek to rodzinny bar w centrum Poznania. Prowadzi go Dorota, z zawodu pielęgniarka, obecnie szefowa kuchni, wraz ze swoim partnerem...
Restauracja Sielsko Anielsko była marzeniem Piotra, które zrealizował z pomocą siostry Karoliny. Ukończył on szkołę gastronomiczną i pracował w...
Biała Karczma mieści się w zabytkowym budynku, którego historia sięga XIX wieku. Już przed II wojną światową miejsce to było często odwiedzane przez...
Alinę znudziło prowadzenie firmy produkującej rękodzieło, więc postanowiła stać się właścicielką restauracji. Zawsze lubiła wydawać przyjęcia dla...